Bygg upp starka tänder hos en tandhygienist i Stockholm

Tandlossning är en sjukdom som drabbar ungefär var tionde person i Stockholm. Upptäcks den i tid av en tandhygienist kan problemet behandlas och försvinna.

De flesta normalt friska människor som sköter sina tänder ordentligt behöver bara uppsöka sin tandhygienist en gång om året. Vid besöket undersöks tänder, tandkött och tandhalsar. Man tar också bort plack eller tandsten. Har man mycket tandsten kan det vara bra att uppsöka sin tandhygienist ett par gånger om året.

Även om man är noggrann med tandborstningen så kan man ändå få problem. Plack och tandsten försvinner inte när man borstar tänderna. Det försvinner inte heller med munskölj eftersom både plack och tandsten också bildas mellan tänderna. Ett bra sätt att minska riskerna är därför att använda tandtråd. Det svenska tandvårdsstödet gör det dessutom värt att boka tid hos sin tandhygienist oftare.

Din tandhygienist kan upptäcka tandlossning på ett tidigt stadium

Tandlossning är en sjukdom som utvecklas långsamt och det kan därför vara svårt att upptäcka den själv. Sjukdomen är bakteriell och börjar med att bakterier samlas i tandköttskanten vilket gör den inflammerad. Inflammationen gör att fickan mellan tanden och tandköttet blir djupare med resultatet att tandborsten inte når ner till bakterierna.

Inflammationen kan sedan sprida sig till den fina hinna som täcker tandroten och käkbenet. Detta leder i sin tur till att vävnaderna i tandens fäste förstörs och att tanden till sist lossnar. Sjukdomen kallas parodontit vilket betyder inflammation i tandens fäste. Parodontit är mycket vanligt bland äldre personer och man räknar med att ungefär hälften av alla över femtio år drabbas.

En tandhygienist kan hjälpa tanden att läka

För att förhindra tandlossning är det viktigt att ta bort tandsten och plack regelbundet för att tandköttet ska hålla sig friskt. Tar man på ett tidigt stadium bort de bakterier som orsakar inflammationen kan tanden börja läka inom ett par veckor. En lätt inflammation i tandköttet läker vanligtvis ut på en vecka. Vid allvarligare inflammationer kan tandköttet dra sig tillbaka något och blotta tandhalsen.

Åtgärdas inte inflammationen kan ben och vävnader skadas permanent och man kan förlora enstaka eller alla tänder. Går man på regelbundna efterkontroller hos sin tandhygienist och sköter sina tänder noggrant kan man emellertid återfå ett friskt tandkött. Rökning, dåligt kontrollerad diabetes och ärftliga faktorer kan också påverka sjukdomens svårighetsgrad.

Du kan få enkla tips och recept av din tandhygienist som du kan göra själv

En bra tandborste och regelbunden borstning är och förblir det bästa sättet att sköta sina tänder. Tandtråd, mellanrumsborste och munskölj med exempelvis fluor bidrar också till en god munhälsa. När du går till en tandhygienist i Stockholm kan du få ytterligare tips om hur du tar hand om dina tänder på ett enkelt sätt.

Det finns enkla recept på produkter du kan tillverka själv. En lösning av bikarbonat som blandas med vatten och lite eteriskt olja, exempelvis eucalyptus eller mynta, desinficerar munnen och ger en frisk andedräkt. Även äppelcidervinäger som blandas ut med vatten till en munskölj har en naturligt desinficerande effekt.