Köpa trikå – tänk på det här!

Att gå in i en affär som säljer trikå kan vara som att gå in i en godisbutik, om man är intresserad av sömnad. Men hur väljer man egentligen rätt trikåtyg?

Om du har börjat intressera dig för att sy egna kläder har du säkert snubblat in på jersey, eller trikå som det oftast kallas i Sverige. När man inser att det går att köpa trikå på metervara i en hel regnbåge av färger och med fler mönster än det finns stjärnor på himlen kan man se dubbelt av lycka.

Trikå är en relativt ny uppfinning. Det är ett tunt, stickat tyg och även om stickning har funnits i många hundra år har det inte använts i tyg på det sättet som vi känner till idag. Fram till den industriella revolutionen gjordes all stickning så klart för hand och det användes endast till mindre plagg, som till exempel strumpor.

Så blev trikå vårt mest populära tyg för kläder

Så småningom uppfanns maskiner för stickning och med dem kom tekniken att skapa trikåtyg. Det användes dock först uteslutande till underkläder eller tröjor till exempelvis fiskare. Det var Coco Chanel som fick oss alla att börja använda trikå till vardags. Det var hon som gjorde trikå till vad det är idag.

Nuförtiden är det svårt att tänka sig en garderob helt utan trikåtyger. Tröjorna skulle inte vara elastiska och klänningarna skulle inte vara lika följsamma. Trikå följer kroppens rörelser och är oerhört bekvämt att ha på sig. Med trikå kan kläder vara åtsittande utan att hämma kroppens rörelser. Det är inte konstigt att det är så populärt.

Tips för att köpa trikå

Vad ska man då tänka på om man ska köpa trikå på meter? Med tanke på att det finns nästan hur många sorter som helst kan kvaliteten minst sagt variera. Till att börja med är den mesta trikån tillverkad av bomull, som har stor påverkan på både klimatet och miljön där den produceras.

Välj därför trikå av hög kvalitet som håller länge, eftersom det minskar klimatpåverkan. Du kan även välja trikå som har en miljömärkning, vilket innebär att tyget har producerats med mer hållbara metoder än traditionell produktion. Beställ gärna hem tygprover för att känna och titta på tyget innan du bestämmer dig. Då blir det rätt från början.